Studenten creditcard aanvragen

Vergelijk Nederlandse studenten creditcards met elkaar!

Studenten creditcard aanvragen

Vanzelfsprekend mag het zijn dat de meeste studenten een te laag inkomen hebben om een creditcard te mogen aanvragen. Mede om deze reden is dan ook de studenten creditcard in het leven geroepen. Deze creditcards hebben een lagere inkomenseis, zodat studenten voor bijvoorbeeld een stage in het buitenland een betaalmiddel op zak hebben.

Hoe dan ook, goed om te vermelden is dat de lagere inkomenseis ten koste gaat van de hoogte van het bestedingslimiet. Desalniettemin, ondanks dat de naam doet vermoeden zijn niet alle studenten creditcards enkel door studerende studenten aan te vragen. Ook jongeren onder de 24 jaar kunnen voor enkele studenten creditcards in aanmerking komen.

Toont alle 3 resultaten

Wat is een studenten creditcard?

Een studenten creditcard is een creditcard die speciaal bestemd is voor studenten. Het maakt hierbij niet uit op welk niveau je studeert. Zowel studenten aan het mbo, hbo, de universiteit of niet-studerende jongeren onder de 24 jaar kunnen in aanmerking voor een studenten creditcard. Kenmerkend voor een studenten creditcard is de lage inkomenseis.

Zo is de inkomenseis voor een normale creditcard €1100 per maand. Bij een studenten creditcard ligt de eis met €500 een stuk lager. Let wel op, want bij dit inkomen geldt studiefinanciering en toeslagen zoals zorgtoeslag niet. Hoe dan ook, in de tweede plaats is nog een kenmerk van een studenten creditcard dat gespreid betalen niet mogelijk is.

Ofwel, het zijn eigenlijk charge cards. Charge cards zijn eigenlijk creditcards waarbij gespreid betalen van het openstaande limiet na de rentevrije periode niet mogelijk is. Desalniettemin, in de derde en laatste plaats is de lagere jaarlijkse bijdrage van een studenten creditcard ten opzichte van een normale creditcard ook een belangrijk kenmerk.

Voordelen van het hebben van een creditcard als student

In het algemeen neemt betalen met een studenten creditcard een aantal voordelen met zich mee ten opzichte van betalen met een bankpas. Zodoende kent een studenten creditcard in tegenstelling tot een bankpas wereldwijd betaalgemak. Hierdoor kan je met de creditcard terecht bij meer dan 40 miljoen betaalpunten wereldwijd.

Naast de miljoenen betaalpunten is nog een voordeel van een creditcard dat je voor zowel fysieke als online aankopen in het buitenland altijd direct de juiste valuta bij de hand hebt. Sta er alleen wel bij stil dat je net als bij het wisselen van contant geld bij een wisselkantoor bij elke betaling in een andere valuta wisselkoersopslag betaald.

Niettemin, in de laatste plaats zijn de meegeleverde verzekeringen die in ieder geval bij de creditcards van ICS zijn inbegrepen nog een voordeel. Elke keer wanneer je een (online) aankoop doet met de creditcard krijg je gratis een aflevergarantie en aankoopverzekering van 180 dagen meegeleverd. Let wel op dat er altijd een eigen risico geldt.

Voorwaarden voor het aanvragen van een studenten creditcard

Hoewel een studenten creditcard minder strenge eisen kent dan een normale creditcard zit er nog wel enkele voorwaarden aan. Zodoende moet een studenten afhankelijk van de gekozen creditcard een minimale leeftijd hebben van 18 jaar en een maximale leeftijd van 30 jaar. Ook moet de aanvrager wonen en studeren in Nederland.

Naast de algemene eisen gelden er voor studenten ook nog enkele financiële eisen. Zo mag de aanvrager geen negatieve BKR-registratie hebben en dient de student altijd te beschikken over een inkomen van €500 netto per maand exclusief studiefinanciering en toeslagen. Tot slot kan een aanbieder (ANWB) ook nog een lidmaatschap verplichten.

Creditcard bij een betaal- of jongerenrekening

Wanneer je op dit moment een rekening hebt bij een Nederland bank, dan bestaat de kans dat je eigen bank of een speciale creditcard voor studenten heeft of een uitzondering maakt voor studenten op sommige regelingen. Natuurlijk is het voordeel van een creditcard bij een bank dat je in je betaaloverzicht ook direct overzicht hebt van je creditcard uitgaven.

Niettemin, een nadeel van een creditcard bij een bank is dat je ook direct gebonden zit aan de bank. Hoewel overstappen wel mogelijk is zal je allereerst het openstaande bedrag op de creditcard moeten aflossen alvorens je kan en mag overstappen. Tot slot zijn creditcards bij een bank niet altijd goedkoper en kennen ze vaak geen welkomstcadeau.

Als student kiezen voor Mastercard of Visa

Op het moment dat je eruit bent dat je een studenten creditcard wilt aanvragen moet je vaak alleen nog de keuze maken voor de creditcardmaatschappij. Wil je namelijk een Mastercard of Visa creditcard aanvragen. Alhoewel tussen beide maatschappijen weinig verschil zit, verschillen ze toch op enkele punten van elkaar.

Zodoende staat Mastercard bekend als de maatschappij met weinig poespas. De creditcards van haar worden vaak i.c.m. met een bank en uitgegeven en kennen meestal een lagere jaarlijkse bijdrage dan de creditcards van Visa. Tot slot is een laatste kenmerk van Mastercard dat zij 44 miljoen betaalpunten ter wereld kent.

In vergelijking met Visa die wereldwijd over 47 miljoen betaalplekken beschikt is dit maar 3 miljoen minder. Echter, vooral in minder welvarende landen zal je dit verschil gaan merken. Mede door de beste acceptatie zijn Visa cards doorgaans wat duurder dan Mastercards. Kortom, kies voor de beste dekking Visa en voor de beste prijs Mastercard.

Prepaid creditcard als alternatief voor een studenten creditcard

Indien je niet kan voldoen aan de inkomenseis van een studenten creditcard of liever geen schulden maakt dan kan de tweede mogelijkheid, een prepaid creditcard, een goede optie zijn. In tegenstelling tot een studenten creditcard heb je met een prepaid geen beschikking over een bestedingslimiet. Je zal zelf saldo op de creditcard moeten laden.

Hoewel de afwezigheid van een bestedingslimiet ongunstig lijkt, valt dit te relatieveren. Want doordat jezelf saldo op de creditcard moet zetten, kennen deze creditcards geen financiële eisen. Ofwel je hoeft niet aan een bepaald inkomen te voldoen en je mag een BKR-registratie hebben aangezien de aanbieder geen BKR-toets hoeft uit te voeren.

Hoe dan ook, afgezien van het saldo en de eisen kan je met een prepaid creditcard op bijna dezelfde plekken betalen waar dit ook met een normale of studenten creditcard mogelijk is. Het enige waar je als houder van een prepaid creditcard op moet letten is dat het betalen van borg voor een huurauto of hotelkamer niet mogelijk is middels pre-autorisatie.

Creditcard aanvragen op borgstelling als laatste alternatief

Kan je op de normale manier geen creditcard aanvragen en past een prepaid creditcard om de één of andere reden niet bij jou? In zo'n situatie zou je kunnen kijken of een creditcard op borgstelling iets voor jou is. Bij een creditcard op borgstelling staat iemand anders zoals bijvoorbeeld je ouders garant voor het op te nemen limiet (bestedingslimiet).

Voor de aanbieder maakt het in principe niet uit wie de garantstaander is. Wat wel uitmaakt is dat de garantstaander moet voldoen aan de gestelde voorwaarden van de betreffende creditcard. Het is verstandig om bij een creditcard op borgstelling vooraf duidelijke afspraken te maken met de garantstaander om problemen in de toekomst te voorkomen.

Goedkope creditcard voor studenten

Aangezien elke euro voor een student winst kan zijn, is het vinden van een goedkope creditcard een ware pre. Echter is dit helaas niet zo gemakkelijk als het lijkt. Het is vooral afhankelijk van je eigen gebruik welke studenten creditcard echt het goedkoopst is. Want wanneer je de creditcard af en toe gebruikt kan je kijken naar de laagste jaarlijkse bijdrage.

Gebruik je de creditcard vaak voor buitenlandse aankopen in een andere valuta dan de euro, dan kan je beter kijken naar de creditcard met de laagste wisselkoersopslag. Of wanneer je wilt sparen de creditcard met de hoogste spaarrente. Kortom, al met al kan je zeker kijken naar een creditcard met de laagste bijdrage maar kijk ook naar andere kosten.

Hoe dan ook, de goedkoopste creditcard voor studenten qua jaarlijkse bijdrage is die van de ING voor ING-klanten met een bedrag van €12,50 per jaar. In de tweede plaats is de studenten creditcard van ABN-AMRO voor ABN-AMRO klanten met een bedrag van €14,00 het goedkoopst. Tot slot is de ANWB studenten creditcard met €14,50 het duurst.

Zo werkt het aanvragen van een studenten creditcard

Ben je klaar met het vergelijken van studenten creditcards, dan is het handig om te weten hoe een aanvraag in zijn werk gaat. Allereerst begint de aanvraag natuurlijk met het invullen van een aanvraagformulier. Na het invullen van het formulier print je deze uit en onderteken je hem, scant het formulier in en stuurt hem op met loonstrook of dergelijke.

Heeft de aanbieder je formulier met bewijs van inkomen ontvangen dan zal zij controleren of je gegevens kloppen en of je aan de voorwaarden voldoet. Wanneer de controle zonder problemen is verlopen, zal de pinpas gedrukt en opgestuurd worden. Binnen gemiddeld 14 werkdagen na goedkeuring ontvang je de studenten creditcard per post in huis.