Studenten creditcard aanvragen

Het op zak hebben van een studenten creditcard voor bijvoorbeeld een studiereis of stage in het buitenland is geen gek idee. Aangezien zij in tegenstelling tot een klassieke variant minder strenge eisen heeft kan vrijwel iedere scholier een studenten creditcard aanvragen.

Alle aanbieders van studenten creditcards in één overzicht

AanbiederBijdrageLimietAankoop
verzekering
Studenten
creditcard
Bekijken
ABN AMRO€14,00€500 180 dagenABN AMRO studenten creditcardBekijken
ANWB€14,50€500180 dagenANWB Visa Card voor jongerenBekijken
ING€12,50€1000180 dagenING-studenten-creditcardBekijken

Wat is een studenten creditcard?

Een studenten creditcard is, hoe kan het ook anders, een creditcard die speciaal bestemd is voor studenten. Het maakt hierbij niet uit of jij aan het mbo, hbo of de universiteit studeert, elke student komt in aanmerking om er één te mogen aanvragen.

De verschillen tussen een creditcard en studenten creditcard

Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen een klassieke- en studenten creditcard zijn er ook een paar verschillen. Zoals de hoogte van het bestedingslimiet. Waar een creditcard een limiet heeft van €1100 daar heeft een studenten creditcard een limiet van €500.

In de tweede plaats is het met een studenten creditcard ook niet mogelijk om in termijnen terug te betalen. Hierdoor zijn het eigenlijk charge cards wat betekent dat het opgenomen limiet aan het einde van de maand moet zijn terugbetaald.

In de derde en laatste plaats zijn de lage jaarlijkse bijdrage en de minder hoge eisen ook twee belangrijke verschillen van een studenten creditcard t.o.v. een creditcard.

Voordelen van een studenten creditcard

 • Aankoopverzekering & Aflevergarantie.
 • Diverse (aanvullende) reisverzekeringen.
 • Een van de veiligste betaalmiddelen ter wereld.
 • Wereldwijd op ontelbare plekken in alle valuta’s betalen.

Wie mag een studenten creditcard aanvragen?

Zoals al aangehaald zitten er weinig voorwaarden aan een studenten creditcard. Desalniettemin moet de aanvrager nog wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Minimale leeftijd van 18 jaar.
 • Maximale leeftijd van 30 jaar.
 • Woonachtig zijn in Nederland.
 • Studeren aan het mbo, hbo of aan de universiteit.

Naast deze eisen kunnen er ook nog andere voorwaarden zijn. Zo heb je bij een bank een studenten betaalpakket nodig en bij de ANWB een ANWB-lidmaatschap.

Studenten creditcard bij een jongerenrekening

Indien jij op dit moment een rekening hebt lopen bij een bank dan bestaat de kans dat jij in combinatie hiermee voordelig een creditcard kan aanvragen. Daarnaast maken banken steeds minder onderscheid waardoor ook studenten een klassieke creditcard krijgen.

Ondanks de voordelen zitten er ook wat mindere punten aan. Zodoende is het niet mogelijk om een creditcard los te koppelen van de betaalrekening met als gevolg dat er pas van bank kan worden overgestapt als het opgenomen limiet is afgelost.

Tot slot, wellicht het belangrijkste of juist het minst belangrijk is dat een bank niet altijd een welkomstcadeau heeft.

Studenten creditcard met de laagste jaarlijkse bijdrage

Voor een student kan elke euro van harte welkom zijn. Mede hierom kan er gekeken worden naar de creditcard met de laagste jaarlijkse bijdrage. Overigens is de creditcard met de laagste jaarlijkse bijdrage iets anders dan de goedkoopste.

 1. ING                €12,50
 2. ABN-AMRO €14,00
 3. ANWB           €14,50

De beste studenten creditcard voor een studiereis

Een student die van uitdaging houdt kan ervoor kiezen om tijdens zijn studie naar het buitenland te gaan. Dit is een spannende stap die voorbereiding vereist met onder andere de vraag: wordt de euro geaccepteerd?

Wanneer dit niet het geval is en jij gaat voor een kleine periode op reis dan zou een Nederlandse creditcard nog wel bruikbaar kunnen zijn. Anders wordt dit als de reis voor een langere periode is, dan zou een buitenlandse creditcard voordeliger kunnen zijn.

Tot slot mocht de reis gaan naar een arm land kies dan voor een Visa card aangezien zij daar meer wordt geaccepteerd.

De verzekeringen van een studenten creditcard

Ongemakkelijk kan het voelen wanneer een online bestelling nooit wordt afgeleverd of een nieuwe aankoop al na een maand wordt gestolen. Gelukkig is dit, wanneer de aankoop is afgerekend, met een creditcard verleden tijd door de diverse meegeleverde verzekeringen.

Zodoende biedt de aankoopverzekering 180 dagen bescherming tegen schade, verlies en diefstal en op zijn beurt zorgt de aflevergarantie ervoor dat jouw bestelling sowieso tot aan de voordeur wordt afgeleverd.

Andere soorten studenten creditcards

Het kan zijn dat jij om de één of andere reden de studenten creditcard niets vindt. Gelukkig zijn er twee alternatieven, namelijk: de creditcard op borgstelling en de prepaid creditcard.

Studenten creditcard op borgstelling

Is een bestedingslimiet van €500 a €1000 niet genoeg dan kan het wellicht verstandig zijn om eens te kijken naar een creditcard op borgstelling. Beknopt houdt dit in dat een (groot)ouder garant staat voor jouw opneembare bestedingslimiet.

Vanzelfsprekend moet ook de garant staander voldoen aan bepaalde eisen en beschikken over een inkomen dat hoog genoeg is om de lasten van een (tweede) creditcard te kunnen dragen.

Het is verstandig om bij een creditcard op borgstelling van tevoren goed na te denken. Maak vooral duidelijke afspraken om problemen in de toekomst te voorkomen. Want wat gebeurt er op het moment jij het opgenomen bedrag niet kan terugbetalen?

Studenten prepaid creditcard

Als jij liever geen schulden maakt dan kan de tweede mogelijkheid, een prepaid creditcard, een goede optie zijn. In tegenstelling tot een klassieke creditcard heb je hierbij niet de beschikking over een bestedingslimiet.

Dat een prepaid creditcard zo af en toe moet worden opgeladen zal niet iedereen als muziek in de oren klinken, maar het heeft wel zo zijn voordelen. Afgezien van de lage eisen kan het alsnog zo zijn dat dat jij een te laag inkomen hebt.

Doordat er voor het aanvragen van een prepaid creditcard geen inkomenseis geldt en er geen BKR-toetsing nodig is kan in principe iedere Nederlander van 18 jaar of ouder er één aanvragen.

Vergelijken en aanvragen

Vele ervaren de studententijd als een vrije maar ook financieel mindere tijd. Juist hierom is elke euro mooi meegenomen. Door simpel te beginnen met het vergelijken van studenten creditcards heb je alweer enkele tot tientallen euro’s binnen.