Wat is pre-autorisatie?

Pre-autorisatie is een controle om te kijken of een klant voldoende geld op zijn creditcard heeft staan. Ook kan met pre-autorisatie worden gecontroleerd of een creditcard daadwerkelijk in iemand zijn bezit is.

Wat er gebeurt bij pre-autoriseren is dat een deel van het bestedingslimiet wordt bevroren. Het deel wordt als het ware gereserveerd voor de verkoper. Echter is dit niet hetzelfde als betalen. Bovendien is pre-autoriseren niet bij elke betaling met een creditcard nodig.

Vooral organisaties die het risico lopen op omzetderving door onbehoorlijk gedrag van de klant (bijvoorbeeld een hotelovernachting te laat annuleren) maken hier gebruik van. Daarbij is tussentijds het bedrag verhogen niet toegestaan.

Ook met een prepaid creditcard kan gebruik worden gemaakt van pre-autorisatie. Logischerwijs moet hiervoor wel voldoende saldo op de creditcard staan.

Op welke manier betalen bij pre-autoriseren

Pre-autoriseren is niet hetzelfde als betalen. Pas op het moment dat alle kosten bekend zijn wordt het bedrag van de creditcard afgeschreven. Omdat het verrekenen bij pre-autoriseren op een aantal manieren kan verlopen zijn alle opties op een rij gezet.

  • Optie 1: Er zijn geen kosten gemaakt waardoor het bevroren limiet overbodig is geworden. Normaal gesproken is het bedrag binnen 30 dagen weer te gebruiken.
  • Optie 2: De kosten zijn even hoog als het bevroren limiet. Oftewel het gehele bedrag dat is gereserveerd voor de verkoper wordt afgeschreven van de creditcard.
  • Optie 3: De gemaakte kosten vallen lager uit dan het bevroren limiet. De verkoper zal het bevroren limiet aanpassen aan de gemaakte kosten. Het deel dat te veel was bevroren wordt geannuleerd. Dit wordt ook wel reversal (vernietigen in het Engels) genoemd.
  • Optie 4: Betalen van de kosten op een andere wijzen (contant). Op het moment dat de verkoper het bedrag heeft ontvangen is het bevroren limiet overbodig en zal het worden geannuleerd. Het zal z.s.m. weer kunnen worden gebruikt door de kaarthouder van de creditcard.
  • Optie 5: De gemaakte kosten vallen hoger uit dan het bevroren bedrag. Omdat bij pre-autoriseren het bedrag niet hoger mag zijn dan vooraf was afgesproken moet een nieuwe pre-autorisatie worden uitgevoerd. Ook zouden de extra kosten op een andere manier kunnen worden betaald.

Wanneer komt pre-autorisatie voor

Ofschoon hoeft niet iedere betaling geautoriseerd te worden. Vooral bij hotel boekingen of bij het huren van een auto is het noodzakelijk.