Wat is een Charge card?

Een charge card is een creditcard waarbij het niet mogelijk is om het opgenomen limiet gespreid terug te betalen. Alle aankopen worden in eerste instantie voorgeschoten, maar moeten binnen een bepaald termijn zijn terugbetaald.

Voordelen hiervan zijn het niet verschuldigd zijn van rente en het beheersen van budgetten. Weliswaar kan het voorbarig lijken, maar door onverantwoord om te gaan met een creditcard kan, op sluipenderwijs, een schuldenberg ontstaan.

Het verschil tussen een charge-, debit- en klassieke creditcard

Om het verschil goed te kunnen uitleggen is het verstandig om eerst kort toe te lichten wat een debit- en klassieke creditcard is. Waarschijnlijk als we in plaats van debit creditcard over een prepaid creditcard praten wordt het begrip al een stuk duidelijker.

Bij een prepaid creditcard is geen bestedingslimiet aanwezig. Oftewel jijzelf bent verantwoordelijk om voldoende tegoed op de kaart te storten. Doordat er geen krediet wordt verstrekt hoeft er, logischerwijs, geen limiet te worden terugbetaald.

Bij een creditcard is dit anders. Met een creditcard is het mogelijk om aankopen eerst te laten voorschieten door de creditcardmaatschappij. Het voorschieten is kosteloos indien het opgenomen bedrag binnen de voorschottermijn wordt terugbetaald.

Is het bedrag niet binnen de voorschottermijn terugbetaald, dan zal het openstaande bedrag iedere maand in gedeeltes moeten worden terugbetaald. Uiteraard wordt bij deze optie rente berekend over het openstaande bedrag.

Soort card Bestedingslimiet Terugbetalen 
Creditcard Aanwezig Gespreid terugbetalen
Charge card Aanwezig Gehele opgenomen limiet in één keer.
(Vaak binnen één maand)
Prepaid creditcard Zelf opladen N.v.t.

Welke creditcard vallen onder charge cards

Standaard zijn alle creditcards van American Express charge cards. Mits de instellingen van de creditcards van Mastercard en Visa goed staan ingesteld, zouden ook deze creditcards gebruikt kunnen worden als charge card.

Zowel bij Mastercard als Visa is het ook mogelijk om gespreid terug te betalen. Overigens kan dit pas wanneer gebruik wordt gemaakt van het gespreid betalen faciliteit. Vanaf het moment dat het mogelijk is om gespreid terug te betalen is een creditcard eigenlijk pas “echt” een creditcard.

Ondanks dat bij de charge cards van American Express gespreid betalen niet mogelijk is, beschikken zij over voldoende voordelen. Zo hoeft de card niet te worden opgeladen en is bij vrijwel elke card een aankoopverzekering en geld-terug-garantie inbegrepen.

Kiezen voor een charge card of creditcard

Voor het kopen van shopping goods (televisie, vliegtickets) zou een creditcard met gespreid betalen kunnen worden gebruikt. Hierdoor is het mogelijk om producten met een hogere aankoopwaarde in een aantal maanden (met rente) af te betalen.

Mocht jij niet de discipline hebben om verstandig om te gaan met het budget kies dan voor een charge card. Probeer het openstaande limiet zo laag mogelijk te houden om onaangename verassingen aan het einde van de maand te voorkomen.