Wat is een BKR-toetsing?

Een BKR-toetsing is een wettelijke check waarbij de gegevens in het centraal krediet informatiesysteem van stichting BKR worden geraadpleegd. Door middel van de check wordt voor het aangaan van een lening gekeken of er mogelijk betalingsachterstanden zijn.

Vrijwel iedereen die ooit eens een lening heeft afgesloten staat genoteerd in dit systeem. Zo’n registratie staat beter bekend als een BKR-registratie. Overigens betekent het hebben van een BKR-registratie niet meteen dat er geen leningen meer kunnen worden afgesloten.

Het moeilijk afsluiten van leningen komt pas wanneer iemand een negatieve BKR-registratie heeft. Ook voor een negatieve registratie gelden normen. Een keer een rekening vergeten zal geen ramp zijn, maar anders wordt dit als dit meerdere malen voorkomt.

Creditcard aanvragen zonder BKR-toetsing

Ook bij het aanvragen van een creditcard wordt de aanvrager automatisch gecheckt op zijn kredietwaardigheid bij stichting BKR. Mocht uit de check blijken dat iemand een negatieve BKR-registratie heeft dan is het niet mogelijk om een klassieke creditcard aan te vragen.

De enigste optie die nog overblijft is het aanvragen van een prepaid creditcard. Deze variant beschikt niet over een bestedingslimiet waardoor er feitelijk geen krediet wordt verstrekt. Hierdoor is een BKR-toets overbodig.