De rentevrije periode

De rentevrije periode van een creditcard kan gezien worden als een voorschot. Wanneer het opgenomen bedrag binnen een bepaalde periode wordt terugbetaald wordt er geen rente berekend over het openstaande bedrag.

Echter is de rentevrije periode alleen van toepassing op klassieke-, studenten– en zakelijke creditcards. Omdat bij prepaid creditcards geen bestedingslimiet aanwezig is vallen zij buiten de boot.

Creditcarduitgever Rentevrije periode
American Express 30 dagen*
ICS (o.a. Visa World Card en Mastercard Classic) 21 dagen*
Quander (o.a. Holland Visa Card) 10 dagen*

*= De rentevrije dagen zijn richtlijnen. Het kan zijn dat sommige creditcards hiervan afwijken. Controleer daarom ook altijd de geldende voorwaarden van de aanbieder.

Boete na de rentevrije periode

Een alternatief voor het terugbetalen binnen de voorschottermijn is de gespreid betalen faciliteit. Met de gespreid betalen faciliteit kan maandelijks een deel worden terugbetaald.

Om gebruik te kunnen maken van deĀ gespreid betalen faciliteit moet het wel geactiveerd zijn bij de creditcardmaatschappij.

Is de gespreid betalen faciliteit niet geactiveerd en is het opgenomen bedrag niet terugbetaald dan zal de creditcardmaatschappij een boete voor te laat betalen opleggen. De boete verhoogd standaard het openstaande bedrag.

Tot slot wordt over het openstaande bedrag rente berekend tot de laatste euro is terugbetaald.